Achillespeesklachten

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Tijdens het lopen en soms ook in rust is er sprake van zeurende pijn in het verloop en/of de aanhechting van de achillespees op de hiel.

Oorzaak
De achillespees is de dikste pees in het lichaam en is opgebouwd uit vezels die aan meerdere spieren ontspringen. Pijn aan de achillespees kan uiteenlopende oorzaken hebben. De pees(regio) kan actieve ontstekingsverschijnselen vertonen als warmte en zwelling. Dit komt voor bij acute overbelasting. Bij langdurige overbelasting kan het peesweefsel lokaal verzwakt raken en vormt zich een knobbelvormige verharding in het peesverloop.

Behandelmogelijkheden podotherapeut
De podotherapeut probeert de oorzaak van de overbelasting te achterhalen door onder meer onderzoek van stand en beweging. Herstel kan worden gestimuleerd door (al dan niet tijdelijk) de trekbelasting op de achillespees te verminderen. Medical taping en zooltherapie spelen hierin vaak de hoofdrol, vaak aangevuld met schoen- en beweegadvies.

Wat kan je zelf doen?
Vermijd pijnopwekkende activiteiten zoals lange wandelingen, sprinten, snel traplopen en springen. Zeker bij langdurige, chronische klachten moet rekening worden gehouden met verzwakking van de achillespees waardoor het risico op een scheur (achillespeesruptuur) groter is.