Hielpijn bij kinderen
(Morbus Sever)

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Tijdens en na (sport)belasting is er sprake van pijn aan de hiel. Vaak loopt het kind mank om de pijnlijke hiel zo min mogelijk te belasten. De pijn neemt in rust snel af.

Oorzaak
De groeischijf van het hielbeen is geïrriteerd. De lengtegroei van botten vindt plaats vanuit de groeischijven. Door zware belasting (vaak tijdens veldsporten waarbij snel en met veel kracht wordt gesprint en gedraaid) ontstaat beweging in de zachtere groeischijf met pijn tot gevolg. Als er geen lengtegroei meer plaatsvindt is de groeischijf deel geworden van het harde botskelet.

Behandelmogelijkheden podotherapeut
De podotherapeut zal de overmatige beweging op de groeischijf van het hielbeen beperken door een op maat gemaakte zool te combineren met de sport- en/of dagelijkse schoenen. Daarbij is het van belang dat de schoenen rond de hielen goed passend en stevig zijn. Zo wordt weerstand gegeven tegen de krachten die vooral tijdens springen, sprinten en draaien op de groeischijf worden uitgeoefend.

Wat kan je zelf doen?
Overbelasting zoveel mogelijk vermijden. Is de hiel direct na overbelasting pijnlijk dan kan deze worden gekoeld. Laat het kind zoveel mogelijk goed passende schoenen dragen met een stevige hielkap.