Slijtage heup
(coxartrose)

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Mensen met artrose in hun heup klagen vaak over pijn in de diepe liesregio. Die pijn is vaak over een periode van maanden tot jaren geleidelijk toegenomen. Zoals bij de meeste artroseklachten is ook bij heup het op gang komen doorgaans het pijnlijkste moment van de dag. Opstaan uit bed of uit een stoel veroorzaakt een stijf en pijnlijk gevoel. Na een paar stappen neemt de soepelheid weer wat toe en neemt de pijn af.

Oorzaak
Bij artrose is er sprake van een geleidelijk maar onomkeerbaar verlies van de kraakbeenlaag die de in het gewricht verbonden botuiteinden beschermt. Gezond kraakbeen is glad, sterk en produceert gewrichtsvloeistof dat als een smeermiddel voor het gewricht dient. Door bijvoorbeeld schade (een ongeval of langdurige overbelasting door zwaar werk of topsport) of een auto-immuunreactie (reuma) kan het kraakbeen beschadigd worden.

Behandelmogelijkheden podotherapeut
Als de medische diagnose is gesteld (aan de hand van een röntgenfoto van de heupgewrichten) kan de podotherapeut onderzoeken welke invloed de voet- en beenstand hebben op een belastende heupstand in het dagelijkse bewegen. Waar mogelijk kan zooltherapie, vaak in combinatie met schoenadvies, verlichting bieden.

Wat kan je zelf doen?
Volg het advies van de medisch specialist. Het algemene advies bij artrose is: beweeg dagelijks zonder te overbelasten. Wandelen op toegankelijk terrein op daarvoor geschikte (wandel)schoenen is voor de meeste mensen met artrose een goede beweging waarbij het hele lichaam wordt gebruikt binnen de grenzen van het kunnen.