Breuk middenvoetsbeentje
(Marsfractuur)

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Scherpe, plotseling optredende pijn in de voorvoet tijdens (sport)belasting. De voet is meestal niet of nauwelijks meer belastbaar. Het komt meestal voor bij duursporters zoals lange afstandswandelaars en hardlopers.

Oorzaak
Door te hoge belasting op het middenvoetsbeen is een scheur of breuk in het verloop van het bot ontstaan. Vaak betreft het het middenvoetsbeen van de tweede teen. Het wordt ook wel aangeduid als marsfractuur of vermoeidheidsbreuk.

Behandelmogelijkheden van de podotherapeut
Een marsfractuur is niet altijd goed zichtbaar op een röntgenopname. Soms kan de diagnose pas na genezing worden vastgesteld doordat het genezen breukvlak een typische verdikking vertoont. Genezing kan, zoals bij alle botfracturen, alleen plaatsvinden door rust. Men moet rekening houden met een genezingsperiode van zes tot twaalf weken. Om genezing te bevorderen wordt het dragen van stevige schoenen geadviseerd. De podotherapeut zal u beweeg- en schoenadvies geven.

Wat kan je zelf doen?
Let op vroege signalen van overbelasting tijdens het duursporten en luister naar je lichaam. Geef het rust wanneer het daarom vraagt. Door herhaalde overbelasting kan een klein scheurtje in het bot resulteren in een breuk.