Pijn buitenzijde voet
(tendinopathie)

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Er is sprake van scherpe, stekende pijn aan de buitenzijde van de middenvoet tijdens het lopen. Er kan sprake zijn van pijn, zwelling en warmte ter hoogte van de peesaanhechting aan de buitenzijde van de middenvoet. Het botuitsteeksel aan de buitenkant van de middenvoet is drukpijnlijk. Te nauw sluitende schoenen veroorzaken hier drukpijn.

Oorzaak
De aanhechting van de korte peroneusspier is overbelast en vertoont ontstekingsverschijnselen.

Behandelmogelijkheden van de podotherapeut
De podotherapeut zal via het vraaggesprek en het onderzoek de oorzaak van de ontsteking proberen te achterhalen en de invloed van belangrijke factoren zoals beweging en schoenen in kaart brengen. Afhankelijk van onder meer de ernst en de duur van de klacht kan naast onder meer schoen- en beweegadvies gekozen worden voor een tijdelijke therapie zoals taping of een meer permanente therapie in de vorm van podotherapeutische zolen.

Wat kan je zelf doen?
Neem op tijd rust wanneer je vroege signalen van overbelasting voelt. Controleer of schoenen nog goed passen bij de voet en de activiteit. Wanneer de pijnlocatie rood, warm en gezwollen is kan je deze gedurende tien minuten koelen met een coolpack.