Pijn op de wreef
(Artrose TMT-1)

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Scherpe pijn boven op de voet (wreef) tijdens het lopen. Vaak voelt de voet stijf bij de eerste stappen na rust. Op de wreef is vaak een harde verdikking voelbaar/zichtbaar die drukproblemen geeft in niet goed passende schoenen.

Oorzaak
TMT1 is de aanduiding van een belangrijk gewricht in de voetboog. In geval van artrose is het gewrichtskraakbeen beschadigd waardoor beweging in het gewricht pijnlijk wordt.

Behandelmogelijkheden podotherapeut
De podotherapeut zal mondeling en schriftelijk schoenadvies geven. Bij vroege artrose helpen maatwerkzolen de pijnklacht te verminderen door ondersteuning te bieden aan de voetboog waar het TMT1 gewricht een onderdeel van vormt. Is de artrose vergevorderd dan zal ook een minimale beweging van het gewricht pijn veroorzaken. Verwijzing naar de orthopedisch chirurg via de huisarts is dan gebruikelijk.

Wat kan je zelf doen?
Draag goed passend, stevig schoeisel met een goede sluiting van veters of klittenband. Indien er sprake is van een harde verdikking op de wreef kan je de druk van de schoen ter plaatse verminderen door de veters hieromheen te leiden.