Reumatische voetklachten

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Door de met ontsteking en vormverandering van voet en/of enkel gepaarde gaande pijn ondervind je bij het lopen soms ernstige hinder in het dagelijks leven.

Oorzaak
Meer dan twee miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma en binnen die groep komen voet- en enkelklachten veel voor. De gevolgen voor de kwaliteit van leven zijn dan ook zeer groot. Zo krijgen circa 90% van de mensen met reumatoïde artritis (RA) te maken met voet- en/of enkelproblemen.

Behandelmogelijkheden podotherapeut
De podotherapeut heeft een rol in het herkennen en monitoren van voetklachten die kunnen samenhangen met een reumatische aandoening. Daarnaast heeft de podotherapeut een rol in het signaleren en diagnosticeren van onder meer actieve ontstekingen, afwijkende voetvorm en –functie en dermatologische problematiek die mogelijk het gevolg zijn reuma. Standsafwijkingen en beperkingen in het bewegen kunnen leiden tot drukplekken die het bewegen in het dagelijks leven hinderen. De podotherapeut kan met behulp van schoenadvies, zooltherapie en/of siliconen ortheses helpen om de lokale druk en daarmee gepaard gaande pijn te verminderen. Ook signaleert de podotherapeut wanneer (semi-)orthopedische schoenen van toepassing zijn. Podo Gelderland heeft hiervoor een gezamenlijk spreekuur georganiseerd met de orthopedisch schoenmakers van Schoenexperts (link).

Wat kan je zelf doen?
Draagt altijd goed passende, niet-knellende schoenen met voldoende ruimte rond de tenen. Koop schoenen bij voorkeur later op de dag (de voeten zijn dan wat voller) in de betere schoenwinkel waar deskundig personeel assisteert bij het passen. Heb je veel last van koude voeten? Overweeg dan de aanschaf van speciale sokken met verwarmingselementen. Deze zijn te koop in bergsportwinkels.