Voetschimmel
(zwemmerseczeem)

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Aanhoudende jeuk, roodheid en/of schilfering, vaak beginnend tussen de tenen. Bij langer bestaande klachten ontstaan pijnlijke huidkloven tussen de tenen.

Oorzaak
Er is sprake van een schimmelinfectie van de huid. Schimmels floreren in omgevingen die vochtig, warm en donker zijn. De schoen vormt hierdoor een ideale omgeving voor schimmels die leven op de huid. Ook op de gezonde huid zijn schimmels aanwezig maar door een gezonde huidflora krijgen ze niet de kans om de overhand te krijgen. De algemene gezondheid, huidconditie en langdurig gebruik van bepaalde medicijnen spelen een rol bij het ontstaan van een disbalans die tot een schimmelinfectie leidt.

Behandelmogelijkheden podotherapeut
De behandeling van de podotherapeut is gericht op preventie van schimmelinfecties van de voet door middel van adviezen op gebied van huidverzorging en schoenkeuze. Wanneer er sprake is van schimmelinfectie van de teennagels is het vaak moeilijk om deze nog zelf te knippen. De podotherapeut verwijst dan veelal naar een pedicure voor de nagelzorg.

Wat kan je zelf doen?
Schimmeldodende crème is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Gebruik je langdurig medicijnen voor bijvoorbeeld diabetes? Overleg dan eerst met de huisarts of apotheker om ongewenste interacties tussen medicijnen te voorkomen. Trek dagelijks schone katoenen sokken aan en was de sokken op een zo hoog mogelijke temperatuur. Laat schoenen goed drogen aan de lucht. Het is om die reden zinvol om minstens tussen twee paar schoenen te wisselen.