Wrattten

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Voetwratten zijn een onschuldige aandoening maar kunnen , afhankelijk van de locatie, leiden tot drukpijn. Ze komen vooral voor bij kinderen en verdwijnen vanzelf maar vooral wratten onder de voet kunnen soms jarenlang bestaan voordat ze verdwijnen door de ontwikkelde weerstand van het lichaam. Een wrat onder de hiel of de bal van de voet vormt soms een pijnlijk drukpunt die de vrije beweging hindert.

Oorzaak
Wratten ontstaan door overdracht van HPV's, de humano papilloma virussen. Hoewel ze dus besmettelijk zijn krijgt niet iedereen er in dezelfde mate mee te maken. Kinderen in de schoolgaande leeftijd komen er vermoedelijk meer mee in aanraking via gezamenlijke kleedruimtes op school en bij sportverenigingen. Door de natuurlijke ontwikkeling van de weerstand (immunorespons) van het wordt de wrat uiteindelijk door het lichaam opgeruimd. Wratten worden nog wel eens verward met likdoorns (zeer lokaal verdikt eelt) maar zijn vaak te onderscheiden door hun bloemkoolachtige verschijning.

Behandelmogelijkheden podotherapeut
Alleen wanneer een voetwrat leidt tot beperkingen in het dagelijks leven door drukpijn is behandeling aangewezen. De podotherapeut kan de druk op de wrat verminderen door een zool te maken met een lokale uitsparing. Soms is het plaatsen van vilt in schoenen voldoende om de klachten te verminderen.

Wat kan je zelf doen?
Voetwratten zijn doorgaans hardnekkig en reageren doorgaans nauwelijks op behandeling met op de huid aangebrachte tincturen die via de drogist verkrijgbaar zijn. De huisarts kan de wrat met stikstof bevriezen en eventueel chirurgisch verwijderen. Chirurgie onder de voet heeft echter zelden de voorkeur omdat het leidt tot littekenweefsel.