Lopersknie

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Pijn aan de buitenzijde van de knie tijdens hardlopen en traplopen. De pijn kan uitstralen over de buitenzijde van het been.

Oorzaak
Een pees aan de buitenzijde van het been wrijft langs een botuitsteeksel van de knie tijdens het bewegen. Dit leidt tot pijnlijke irritatie van het peesweefsel. Er worden verschillende benamingen gebruikt: Runners knee, rennersknie of tractus iliotibialis frictiesyndroom.

Behandelmogelijkheden podotherapeut
De podotherapeut onderzoekt de invloed van de stand en beweging van benen en voeten tijdens het (hard)lopen waarbij podotherapeutische zolen een oplossing kunnen bieden. Ook de invloed van een aanwezig beenlengteverschil wordt onderzocht en behandeld. Vaak wordt er voor gekozen om gelijktijdig fysiotherapeutisch te behandelen om rust en herstel te geven aan het peesverloop.

Wat kan je zelf doen?
Hardlopers die vaak langs binnenwegen lopen kunnen soms minder klachten hebben door aan de andere kant van de weg te lopen. Dit heeft te maken met de aflopende vorm van het wegdek. Vervang tijdig schoenen. Slijtage van de loopzool van de schoen kan soms aanleiding zijn voor de klacht of deze in stand houden.