Slijtage knie
(gonartrose)

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Afhankelijk van de ernst van de gewrichtsslijtage is er sprake van stijfheid en/of pijn bij het beginnen van een loopbeweging. Bij gevorderde slijtage verandert de vorm van de knie, kan deze moeilijker of zelfs helemaal niet meer strekken. Op den duur nemen de pijnklachten toe.

Oorzaak
Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het verlies van kraakbeen in het kniegewricht. Veelvoorkomend zijn artrose als het gevolg van reuma, beroepsgerelateerde belasting (denk bijvoorbeeld aan een beroep als stratenmaker) en/of standsafwijkingen die al dan niet aangeboren zijn.

Behandelmogelijkheden podotherapeut
Wanneer de voetstand en/of-beweging bijdraagt aan de pijnopwekkende stand van de knie kunnen podotherapeutische zolen een bijdragen leveren aan de kwaliteit van leven bij knieartrose. Schoenadvies vormt vaak ook een onderdeel van het behandelplan van de podotherapeut.

Wat kan je zelf doen?
Draag schoenen met een stevige hielkap (contrefort) met een dempende hak. De hak is bij voorkeur wat afgerond (haksprong). Een lichte maar stevige wandelschoen vormt vaak een stabiele en comfortabele basis voor zooltherapie. Beweeg binnen de grenzen van wat het gewricht toelaat. Dagelijks wandelen binnen de comfortzone is een goede manier om de kwaliteit van het kraakbeen en de ondersteunende spieren zolang mogelijk in conditie te houden.