Beklemming zenuw binnenzijde enkel
(tarsaal tunnel syndroom)

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Er is sprake van brandende pijn en/of afwijkend gevoel onder de voet (tintelingen, kramp), vaak uitgesproken aanwezig onder de voetboog en de bal van de voet. De klacht neemt toe tijdens belasting van de voet.

Oorzaak
Het zenuwverloop aan de binnenzijde van de enkel is beklemd geraakt in de tarsale tunnel, een ruimte waar de betreffende zenuw met bloedvaten en pezen de voet bereikt. Een overpronerende of platte voet kan aanleiding zijn voor het kleiner worden van de beschikbare ruimte. Ook reumatische aandoeningen waarbij ontstekingen aan pees- of peesschedeweefsel ontstaan kunnen aanleiding geven tot inklemming van de zenuw in de tarsale tunnel.

Behandelmogelijkheden podotherapeut
Door zooltherapie en schoenadvies wordt zoveel mogelijk voorkomen dat de zenuw in de tarsale tunnel in de verdrukking komt en tot klachten leidt. Bij aanhoudende klachten zal verder beeldvormend onderzoek (via de huisarts) worden geadviseerd.

Wat kan je zelf doen?
Draag stevige schoenen die de enkel ondersteunen en het naar binnen knikken van de enkel tijdens het staan en gaan voorkomen.