Beklemming zenuw buitenzijde enkel
(sinus tarsi)

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Er is sprake van pijn, tintelingen en/of instabiliteit aan de buitenkant van de enkel en/of middenvoet. Dit neemt toe tijdens staan en lopen en kan vaak opgewekt worden door de voet vanuit de enkel te draaien en door druk te geven in een ruimte tussen de voetwortelbeentjes (sinus tarsi).

Oorzaak
Weefsels (bloedvaatjes, zenuwtakken en banden) in een ruimte tussen de voetwortelbeentjes vlakbij de enkel, veroorzaken pijn door beknelling. Deze klacht komt relatief vaker voor bij mensen met een instabiele enkel, een platte of overpronerende voet of artrose in de voet.

Behandelmogelijkheden podotherapeut
De podotherapeut onderzoekt stand en beweging van de voet en zal het samendrukken van de sinus tarsi tijdens het dagelijks leven in de schoen zoveel mogelijk helpen voorkomen door het inzetten van zooltherapie. Dit kan vergezeld gaan van stabiliteitsoefeningen voor de enkel en krachtversterkende voetoefeningen.

Wat kan je zelf doen?
Draag stevige, enkelondersteunende schoenen met een goede afwikkeling. Voer enkelversterkende oefeningen uit (link naar programma Versterk je Enkel).