Ingegroeide teennagel

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
De huidplooi naast de nagel is ontstoken (rood, gezwollen, pijnlijk bij aanraking). Indien de nagel de huid heeft doorboord zal er sprake zijn van bloed en/of pusvorming. Wanneer deze kenmerken aanwezig zijn is het pijnlijk om de teen te belasten. Ook het dragen van schoenen kan drukpijn veroorzaken.

Oorzaak
Een deel van de nagelplaat is losgekomen en vormt een scherp fragment (spicula) dat de huid doorboort en daarmee een zeer pijnlijk wondje veroorzaakt dat niet tot genezing komt. Er zijn allerlei mogelijke redenen waarom een deel van de nagel loskomt. De meest voorkomende zijn het verkeerd knippen van de nagel (wegknippen van de hoeken) en het dragen van niet goed passende schoenen.

Behandelmogelijkheden van de podotherapeut
Als het ingroeiende deel goed te bereiken is zal de podotherapeut deze verwijderen zodat het wondje kans krijgt om tot genezing te komen. De podotherapeut zal proberen te achterhalen waarom er sprake is van ingroei en daar het advies op afstemmen.
Zit de nagelingroei te diep en/of is instrumentele behandeling door de podotherapeut te pijnlijk dan zal verwezen worden naar de huisarts voor een behandeling waarbij de betreffende teen lokaal wordt verdoofd.

Wat kan je zelf doen?
Knip teennagels zoveel mogelijk recht af dus knip de nagelhoeken niet weg. Draag goed passende schoenen (link naar algemene schoenpassingstips). Vermijd schoenen die pijn veroorzaken rond de ingegroeide nagel. Is er sprake van een ingroei die gepaard gaat met bloed en/of pusvorming? Houdt het wondje zoveel mogelijk schoon door deze dagelijks onder de douche voorzichtig schoon te spoelen en na het afdrogen schoon te verbinden met een steriel gaasje en betadinezalf.