Jicht

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Bij een jichtaanval raken één of meerdere gewrichten plotseling heftig ontstoken. De eerste aanval doet zich vaak voor in het gewricht van je grote teen of in de wreef van je voet. Het gewricht wordt dikker, voelt warm aan en je kan het minder goed bewegen. Bijna altijd is de huid rondom je gewricht felrood en strak gespannen.

Oorzaak
Jicht is een vorm van reuma die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in je lichaam. Urinezuur is een normaal afvalproduct van je lichaam. Maar bij jicht verloopt de stofwisseling in je lichaam niet goed en daardoor heb je teveel urinezuur in je lichaam. Daardoor kunnen er kristallen (uraatkristallen) ontstaan die neerslaan in of rond je gewrichten. Je lichaam wil de kristallen opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen. Jicht komt vaker voor bij mannen en ontstaat meestal na je 40ste levensjaar. Als vrouwen jicht krijgen, is dat meestal na de overgang. Er zijn families waarbinnen mensen al rond het 20e levensjaar jicht ontwikkelen. Twee derde van de mensen krijgen na de eerste jichtaanval vaker ontstekingen en in meerdere gewrichten.

Behandelmogelijkheden van de podotherapeut
Bij vermoeden van jicht zal de podotherapeut u verwijzen naar uw huisarts voor nadere diagnostiek en (medicamenteuze) behandeling. Bij acute jichtklachten dwingt de pijn vaak tot het nemen van absolute rust. Er zijn aanwijzingen dat mechanische overbelasting van het gewricht nieuwe jichtaanvallen kan uitlokken. De podotherapeut kan op basis hiervan op preventie gericht beweeg- en schoenadvies verstrekken. Ook zooltherapie kan hierin een plaats hebben.

Wat kan je zelf doen?
Voor zover de jicht door leefstijl (o.a. alcoholgebruik) wordt veroorzaakt, leiden gezondere keuzes in dagelijkse voeding en beweging tot minder jichtklachten. Jichtgevoelige gewrichten in de voet hebben vaak baat bij het dragen van goed passende en ondersteunende schoenen.