Slijtage grote teengewricht

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Artrose van het grote teengewricht gaat vaak gepaard met startpijn en/of -stijfheid in het gewricht. Eenmaal in beweging "smeert" het gewricht zichzelf en wordt de beweging minder stijf en pijnlijk. Naarmate de artrose vordert nemen de klachten toe. Langdurige belasting (een lange wandeling) of beweging waarbij het grote teengewricht maximaal moet buigen of strekken leiden tot meer pijn. De klachten openbaren zich veelal gedurende de loop van jaren. Als de artrose vordert leidt dit tot een zichtbare en voelbare vormverandering van het gewricht: de botranden van het gewricht verdikken waardoor schoenen ter plaatse druk gaan geven op de huid en onderhuidse weefsels ter plaatse. Oudere schoenen zijn hierdoor vaak minder comfortabel en kunnen tot drukpijn leiden.

Oorzaak
Het kraakbeen in het grote teengewricht is beschadigd waardoor het gewricht minder soepel kan bewegen. Omdat het proces zich vaak over een langere periode afspeelt is de oorzaak van de kraakbeenschade niet altijd te achterhalen. Een overbelastingstrauma in het verleden of een onderliggende aandoening zoals reuma kunnen een rol spelen. Schade aan het kraakbeen kan veelal door onderzoek met vrij grote zekerheid worden vastgesteld. Röntgenonderzoek van de voet geeft

Behandelmogelijkheden podotherapeut
De podotherapeut inventariseert de klachten en de mate waarin ze uw dagelijks leven beïnvloeden. Door middel van onderzoek wordt vastgesteld hoe ernstig de gewrichtsbeperking is en welke factoren bijdragen aan verdere overbelasting van het gewricht tijdens het lopen. De behandeling bestaat uit schoenadvies een beweegtips. Indien wenselijk wordt zooltherapie ingezet om het grote teengewricht ondanks de beperking nog zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

Wat kan je zelf doen?
Het dragen van stevige (wandel)schoenen met een goede passing helpt de voet afwikkelen en voorkomt dat het grote teengewricht een stand moet aannemen die niet meer mogelijk is. In het algemeen geldt het advies bij artrose om te blijven bewegen maar binnen de grenzen van wat het gewricht kan. Bewegingen waarbij het grote teengewricht veel of tot een maximum moet buigen/strekken worden beter vermeden. Het is aannemelijk dat deze op bewegingen op termijn meer schade veroorzaken en leiden tot een toename van beperking en pijn.