Voorvoet

I'm a title. ​Click here to edit me.

Wintertenen

Bij blootstelling aan lage (winterse) temperaturen ontstaat verkleuring van een of meerdere tenen. Daarnaast kan er sprake zijn van branderige pijn, jeuk, lichte zwelling en een dunne huid die extra kwetsbaar is voor wondjes die vervolgens langzaam genezen.

Zenuwbeklemming grote teengewricht
(Joplin's neuroom)

Er is sprake van pijn, tinteling en/of doofheid aan de zijkant van de grote teen tijdens het dragen van schoenen.

Pijnlijke voorvoet bij kinderen
(Morbus Kohler 2)

Pijn bij het buigen van de voorvoet, stijfheid en zwelling onder de bal van de voet ter hoogte van het kopje van het tweede of derde middenvoetsbeentje. De pijn doet zich ook voor in rust.

Jicht

Bij een jichtaanval raken één of meerdere gewrichten plotseling heftig ontstoken. Het gewricht wordt dikker, voelt warm aan en je kan het minder goed bewegen. Bijna altijd is de huid rondom je gewricht felrood en strak gespannen.

Botgroei aan de buitenzijde van het kleine teengewricht
(tailor’s bunion)

De zijkant van het kleine teengewricht steekt zichtbaar uit en krijgt hierdoor relatief veel druk en wrijving te verwerken tijdens het dragen van schoenen.

Standsafwijkingen tenen
(hamer/klauwstand)

Een of meerdere tenen staat/staan in een afwijkende, opgetrokken stand. Wanneer de teen hierdoor in contact komt met het binnenwerk van de schoen of teveel tegen de naastliggende teen wordt gedrukt, zal de huid ter plaatse irritatie gaan vertonen.

Irritatie van de gewrichten in de voorvoet
(capsulitis)

Pijn in een of meerdere gewrichten in de voorvoet tijdens staan en lopen. Strekken en/of buigen van het gewricht is pijnlijk.

Zenuwbeklemming voorvoet
(mortonse neuralgie)

Stekende (soms brandende) pijn in de voorvoet met uitstraling naar tenen tijdens het lopen. Vaak neemt de pijn toe bij het dragen van schoenen.

Ontsteking van de sesambeentjes
(sesamoïditis)

Er is sprake van een stekende pijn onder het grote teengewricht tijdens staan en lopen. Dit wordt sesamoïditis genoemd.

Slijtage grote teengewricht

Artrose van het grote teengewricht gaat vaak gepaard met startpijn en/of -stijfheid in het gewricht. Eenmaal in beweging "smeert" het gewricht zichzelf en wordt de beweging minder stijf en pijnlijk.

Scheefstand van de grote teen
(hallux valgus)

Een veel voorkomende standsafwijking in de voorvoet is de scheefstand van de grote teen, ook wel bekend als hallux valgus.

Ingegroeide teennagel

De huidplooi naast de nagel is ontstoken; rood, gezwollen, pijnlijk bij aanraking.