top of page

Shin splints
Mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS)

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?

​Tijdens (sport)belasting of aanraking voel je pijn in het onderste deel van het scheenbeen. De pijn neemt in het begin af met rust. Naarmate er langer sprake is van MTSS zal het langer duren voordat de pijn afneemt in rust. In ernstige gevallen is de pijn voortdurend.

 

​Het botvlies is geïrriteerd door de trekkrachten die spieren in het onderbeen op het scheenbeen uitoefenen. MTSS komt veel voor bij beginnende hardlopers die te snel hebben opgebouwd en waarbij de voet overmatig naar binnen kantelt tijdens het lopen (overpronatie).

 

Behandelmogelijkheden van de podotherapeut
De podotherapeut zal je advies geven over belasting en (sport)schoenen. Maatwerkzolen helpen eventuele overpronatie te verminderen waardoor het botvlies kan genezen en terugkeer van de klacht kan worden voorkomen. Medical taping kan tijdelijk ondersteuning bieden en samenwerking met de (sport)fysiotherapeut kan nodig zijn om het beweegpatroon te optimaliseren.

 

Wat kan je zelf doen?

Draag goed passend en stevig (sport)schoeisel. Bouw (sport)activiteit af naar een niveau waarop de scheenbeenpijn te verdragen is en niet erger wordt. Koel na inspanning het pijnlijke scheenbeen gedurende maximaal 10 minuten met een coolpack gewikkeld in een handdoek.

bottom of page