top of page

Wat doet de podotherapeut

Een podotherapeut is de specialist op het gebied van voeten. De podotherapeut houdt zich bezig met voetproblemen en houdings- en bewegingsklachten. Ervaar je klachten? Loop er niet mee door maar maak een afspraak bij één van onze podotherapeuten.
 
Wanneer een diagnose gesteld is zijn er diverse behandelmogelijkheden en wordt in samenspraak met de patiënt het behandelplan opgesteld. De podotherapeut heeft diverse behandelmogelijkheden om klachten aan voet, knie, heup en rug aan te pakken.
Iedereen kan te maken krijgen met voetklachten. Toch vindt behandeling veelal plaats bij sporters, diabetespatiënten, reumapatiënten, kinderen, werkenden en ouderen
 
Vanuit Podo Gelderland werken we samen met verschillende disciplines zoals huisartsen, specialisten, pedicures en fysiotherapeuten. Tevens is er veel contact met specialistische schoenenzaken uit de regio. Door de nauwe samenwerking kan de beste zorg op maat gegeven worden. 

shutterstock_130361687.jpg
Podotherapie: About

Verschil podotherapeut en podoloog

Podotherapeut en podoloog worden vaak met elkaar verward. Beide beroepen houden zich bezig met de behandeling van voetproblemen en houdings- en bewegingsklachten maar er zijn wel degelijk grote verschillen tussen beide beroepsgroepen.
 

De podotherapeut heeft een belangrijke rol binnen de preventieve voetzorg in Nederland. Het hebben van medisch specifieke kennis is hierbij van belang. Een podotherapeut is werkzaam binnen de 1e- en 2e-lijns zorg en werkt samen met diverse disciplines zoals (manueel)fysiotherapeuten, huisartsen, specialisten en pedicures.

De podotherapeut

Opleiding: Heeft een erkende 4-jarige HBO-opleiding met een bachelor degree afgerond.

 

Bevoegdheden: mag behandelingen uitvoeren en behandelplannen opstellen bij huidproblemen, nagelproblemen en wonden die veroorzaakt worden door een chronisch ziektebeeld, zoals diabetes en reuma. Meet onder andere podotherapeutische steunzolen, hakstukjes en teenstukjes (ortheses) aan.  Geeft schoenadvies en oefentherapie. Gebruikt tape en druk verlagende middelen als onderdeel van de therapie.
 

Toezicht: valt daardoor onder het Ministerie van VWS. De titel "podotherapeut" is een door de wet BIG beschermde titel (artikel 34) en deze mag alleen gevoerd worden na afronding van een wettelijk erkende HBO-opleiding.
 

Kwaliteitsregistratie: staat ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en is geregistreerd in het onafhankelijke Kwaliteitsregister Paramedici.

De podoloog

Opleiding: heeft een opleiding welke varieert van een gedegen opleiding tot cursussen op HBO niveau (dit is niet hetzelfde als een HBO-opleiding). 

Bevoegdheden: Richt zich voornamelijk op het aanmeten van steunzolen en het geven van schoenadvies. Heeft geen bevoegdheid om behandelplannen op te stellen bij huid- en nagelproblemen en wonden die veroorzaakt worden door een chronisch ziektebeeld.


Toezicht: heeft geen beschermde titel. Iedereen mag zich podoloog noemen.
 

Kwaliteitsregistratie: staat ingeschreven bij een stichting: Stichting Loop.

bottom of page