Ingegroeide nagel
Een ingroeiende nagel is een pijnlijk gevolg van trauma, te krap schoeisel en/of verkeerd knippen van de nagel. Vaak betreft het de nagel van de grote teen maar ook de nagels van de kleinere tenen kunnen ingroei vertonen. Hieronder de mogelijkheden die onze podotherapeuten kunnen toepassen om je van de ingegroeide nagel af te helpen.
Wanneer er sprake lijkt van nagelingroei zal de podotherapeut middels een instrumentele behandeling het ingroeiende deel van de nagel (spicula) verwijderen of vrijleggen. Afhankelijk van de vorm en diepte van de ingroei kan dit zonder verdoving plaatsvinden. Wanneer een behandeling zonder verdoving te pijnlijk of te complex blijkt zal er overleg plaatsvinden met de huisarts over de inzet van nagelchirurgie(partiële nagelresectie). Onder lokale verdoving wordt dan een deel van de ingegroeide nagels verwijderd.
Instrumentele behandeling
Nagelbeugel
De nagelbeugel wordt door de podotherapeut ingezet om de vorm van de nagel te wijzigen. Dit wordt vooral toegepast bij ingegroeide nagels. De podotherapeut kan de nagelbeugel tijdens het consult op maat van je nagel maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van specifiek type ijzerdraad. De nagelbeugel wordt met een speciale hars vastgezet op de nagel. De nagel wordt recht getrokken en hierdoor zal deze niet meer gaan ingroeien in de huid. Als de nagelbeugel geplaatst is heeft de nagel de tijd nodig om verder te groeien. De podotherapeut beoordeelt na zes tot acht weken of de nagelbeugel herplaatst dient te worden of dat het gewenste resultaat bereikt is.