top of page

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je bewegingsapparaat. Met zoveel reumatische aandoeningen zijn er verschillende grote groepen samengesteld namelijk Artrose, Auto-immuunziekten/Ontstekingsreuma zoals Reumatoïde Artritis (RA), jicht en weke delen-reuma. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken zoals bijvoorbeeld je longen, hart of nieren.

Je bewegingsapparaat bestaat uit je gewrichten, spieren, pezen en botten. Het zorgt ervoor dat je je lichaam kan bewegen. Veel mensen met reuma hebben last van beperkingen in het dagelijkse leven omdat het bewegen niet meer als vanzelfsprekend gaat. Dit kan zijn bij lang staan, (trap)lopen of het huishouden doen. Ook zijn er klachten als pijn, stijfheid en vermoeidheid veroorzaakt door de reuma.

Podotherapie bij reuma

Reumatische klachten vragen om maatwerk afgestemd op jouw beweegmogelijkheden, wensen en doelen. Iedereen met reuma is uniek maar voor iedereen geldt dat in de behandeling van reuma een gezonde leefstijl met dagelijkse portie bewegen naar vermogen centraal staat. De podotherapeut kan daar een waardevolle bijdrage aan leveren, in nauwe samenspraak met andere hulpverleners zoals de fysiotherapeut, de reumaverpleegkundige, de reumatoloog en de huisarts.

Schoenadvies staat bij reumatische klachten centraal en kan zo nodig worden aangevuld met maatwerkzolen voor dagelijks gebruik. Bij veel teenklachten kan een op maat gemaakt siliconen teenstukje (orthese) pijnverlichting geven en een kwetsbare huid beschermen. Alles om jou elke dag zo goed mogelijk te laten bewegen met zo min mogelijk hinder.

Om de in de praktijk aanwezige kennis over (de behandeling van) reumatische aandoeningen op peil te houden, volgt Kai een verdiepingscursus bij EULAR (Who We Are | EULAR). EULAR is een toonaangevende Europese alliantie van gezondheidsprofessionals in de reumatologie.

Kai: “Ruim twee miljoen mensen in Nederland worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van reuma. Als podotherapeut wil ik bijdragen aan een behandeling op maat, waarbij de nadruk ligt op staan en lopen met zo min mogelijk beperkingen in het dagelijkse leven. De inzichten in en de behandelmogelijkheden van reuma zijn voortdurend aan verandering onderhevig. Ik vind het belangrijk op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en zo een volwaardig gesprekspartner te blijven voor de cliënt met reuma die bij mij op consult komt.”

bottom of page