top of page
voeten_in_gras

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus(suikerziekte) is een chronische stofwisselingsziekte. Het lichaam kan zelf de bloedsuikerspiegel niet meer goed regelen. Bij mensen met diabetes is er een vergrote kans op het krijgen van voetproblemen. Ongeveer een kwart van de diabeten krijgt te maken met voetproblemen.
Het doel is met onder andere (preventieve) voetzorg de kwaliteit van leven en bewegen verbeteren. Het voorkomen van pijnklachten, wonden en amputaties is een belangrijk streven.
 
Voetscreening
Tijdens de periodieke voetscreening door de podotherapeut worden je voeten gescreend. Het gevoel, de doorbloeding, bewegingsmogelijkheid van gewrichten en aanwezigheid van drukplekken wordt gecontroleerd. Vervolgens wordt het zorgprofiel (zorgzwaarte) bepaald.

Het zorgprofiel

De hoogte van het zorgprofiel geeft aan welk risico je hebben op het krijgen van complicaties. De podotherapeut vervult een coördinerende rol in de voetzorgverlening. De podotherapeut bepaalt het zorgprofiel en stelt daarna een persoonlijk behandelplan op. Dit wordt afgestemd met de huisarts en/of praktijkondersteuner. Daarnaast wordt met de pedicure het aantal behandelingen voetverzorging besproken. De podotherapeut houdt het medisch dossier betreft de diabetische voetzorg bij.

Basis verzekerde voetzorg 
De vergoeding voor medisch noodzakelijke voetzorg wordt vanaf zorgprofiel 2,3 en 4 bekostigd uit de basisverzekering. De podotherapeut stelt aan de hand van het zorgprofiel het aantal behandelingen voetverzorging vast. De pedicure voert de medische noodzakelijke voetzorg uit en hiervan ontvangt je geen factuur. Indien de pedicure aanvullende handelingen doet kan dit wel direct bij je in rekening worden gebracht.

Aanvullend verzekerde voetzorg 
Voor Zorgprofiel 1 vindt vergoeding plaats vanuit de aanvullende verzekering. Dit verschilt per verzekeraar en is afhankelijke van de polisvoorwaarden.

Pedicure

Podo Gelderland werkt nauw samen met verschillende pedicures uit de regio. Er is een samenwerkingsovereenkomst gesloten om de kwaliteit van de (medisch noodzakelijke) voetzorg hoog te houden. De pedicure is opgeleid tot medisch pedicure of heeft een aantekening diabetische voet. Daarnaast is de pedicure aangesloten bij de brancheorganisatie ProVoet. De podotherapeut kan je in contact brengen met een pedicure die bevoegd is de voetzorg te verlenen.

Pedicures

Wageningen

Klik op de pijl om naar de lijst met pedicures te gaan

Pedicures

Bennekom

Klik op de pijl om naar de lijst met pedicures te gaan

Pedicures

Renkum

Klik op de pijl om naar de lijst met pedicures te gaan

Pedicures

Ede

Klik op de pijl om naar de lijst met pedicures te gaan

Pedicures

overige locatie

Klik op de pijl om naar de lijst met pedicures te gaan

10. ingegroeide nagel.jpg

Wondbehandeling

Over het algemeen ontstaat een wond als gevolg van slecht passend schoeisel of overmatige druk- en wrijvingsklachten op de tenen of voeten. Bij diabetespatiënten is dit een veel voorkomend probleem.

 

De podotherapeut reinigt de wond en verwijdert het overmatig eelt middels een instrumentele behandeling. Dit laatste draagt bij aan een optimalere wondgenezing.

 

De oorzaak van het ontstaan van de wond wordt door de podotherapeut in kaart gebracht. Er kan gekozen worden een tijdelijke vilttherapie en vervolgens definitieve inzet van podotherapeutische zolen voor een betere verdeling van druk. 

 

Indien blijkt dat de oorzaak slecht passend schoeisel is dan kan de podotherapeut je doorsturen naar de orthopedisch schoenmaker van SchoenExperts. Er wordt middels een vrijblijvend consult gekeken naar de best passende oplossing.

Indien nodig stemt de podotherapeut de wondzorg af met uw behandeld pedicure. Ook kan er een wondverpleegkundige ingezet worden.

13. vilttherapie.jpg

Een speciaal hypo-allergeen vilt wordt door de podotherapeut gebruikt om druk en wrijving van de schoen of de huid tijdelijk te verminderen. Het wordt toegepast bij het drukvrij leggen van pijnlijke gewrichten of wonden aan de voet. Het vilt wordt doorgaans op de huid aangebracht maar soms wordt het ook in de schoen of op de inlegzool van de schoen toegepast. Het vilt verliest na enkele dagen zijn functie (het wordt te plat) en moet dan worden vervangen om weer een optimale drukverdeling te garanderen. Vaak is een instructie van de podotherapeut voldoende om het vilt zelf te vervangen. 

Vilttherapie

bottom of page