Diabetes mellitus

Diabetes mellitus(suikerziekte) is een chronische stofwisselingsziekte. Het lichaam kan zelf de bloedsuikerspiegel niet meer goed regelen. Bij mensen met diabetes is er een vergrote kans op het krijgen van voetproblemen. Ongeveer één op de vijf diabeten krijgt te maken met voetproblemen. Het is daarom verstandig uw voeten jaarlijks te laten onderzoeken door een (voet)deskundige. Tijdens dit onderzoek worden uw voeten gescreend op een aantal punten; het gevoel, de doorbloeding, bewegingsmogelijkheid van gewrichten en aanwezigheid van drukplekken. Vervolgens wordt het zorgprofiel(zorgzwaarte) bepaald.

Zorgprofiel

De hoogte van het zorgprofiel geeft aan welk risico uw voet loopt. Wanneer diabetes is vastgesteld is er een verhoogde kans op het krijgen van wonden, slechte genezing en is er een verhoogd risico op amputatie als gevolg hiervan. De podotherapeut vervult een coördinerende rol in de voetzorgverlening. De podotherapeut bepaalt uw zorgprofiel en stelt daarna een persoonlijk behandelplan op. Dit wordt afgestemd met de huisarts en/of praktijkondersteuner. Daarnaast wordt met de pedicure het aantal behandelingen voetverzorging besproken. De podotherapeut houdt het medisch dossier betreft de diabetische voetzorg bij. 

Basis verzekerde voetzorg 
De vergoeding voor medisch noodzakelijke voetzorg wordt vanaf zorgprofiel 2,3 en 4 bekostigd uit de basisverzekering. De podotherapeut stelt aan de hand van het zorgprofiel het aantal behandelingen voetverzorging vast. De pedicure voert de medische noodzakelijke voetzorg uit en hiervan ontvangt u geen factuur.
 Indien de pedicure aanvullende handelingen doet kan dit wel direct bij u in rekening worden gebracht.

Aanvullend verzekerde voetzorg 
Voor Zorgprofiel 1 vindt vergoeding plaats vanuit de aanvullende verzekering. Dit verschilt per verzekeraar en is afhankelijke van de polisvoorwaarden.

Pedicure

Podo Gelderland werkt nauw samen met verschillende pedicures uit de regio. Er is een samenwerkingsovereenkomst gesloten om de kwaliteit van de (medisch noodzakelijke) voetzorg hoog te houden. De pedicure is opgeleid tot medisch pedicure of heeft een aantekening diabetische voet. Daarnaast is de pedicure aangesloten bij de brancheorganisatie ProVoet. De podotherapeut kan u in contact brengen met een pedicure die bevoegd is de voetzorg te verlenen.

Pedicures

Wageningen

Klik op de pijl om naar de lijst met pedicures te gaan

Pedicures

Bennekom

Klik op de pijl om naar de lijst met pedicures te gaan

Pedicures

Renkum

Klik op de pijl om naar de lijst met pedicures te gaan

Pedicures

Ede

Klik op de pijl om naar de lijst met pedicures te gaan

Pedicures

overige locatie

Klik op de pijl om naar de lijst met pedicures te gaan

Diabetes Voetencheck
Momenteel proberen we in Nederland om met elkaar de verspreiding van COVID-19 te voorkomen. We hebben onze praktijkvoering daarop moeten aanpassen. We zijn genoodzaakt om de voetbehandelingen en reguliere controles alleen door te laten gaan wanneer dit hoogstnoodzakelijk is. 

Diabetes Voetencheck app 
Wij vragen je om juist in deze tijd zelf extra goed op je voeten te letten. Dit kan door dagelijks een zelfcheck uit te voeren waarbij je goed naar de voeten kijkt of er veranderingen of bijzonderheden op te merken zijn. 
 
Om hierbij te helpen werken wij samen met de app Diabetes Voetencheck. Deze app kan gratis worden gedownload op je mobiel of tablet via de App Store of de Google-Play Store. 

  

Social Media afbeelding 3.jpg

Het gebruik van de app is erg eenvoudig en gratis. Kies Podo Gelderland als zorginstelling en log in met je patiëntennummer en geboortedatum. Je bekijkt het informatiefilmpje en beantwoord vervolgens de vragen die worden gesteld. De vragen kunnen met Ja en Nee worden beantwoord. Is het antwoord negatief, dan word je gevraagd een foto in te sturen die de podotherapeut beoordeeld. De podotherapeut bekijkt of het belangrijk is dat je de praktijk bezoekt. Het vermijden van zorg wanneer er risico’s zijn op slecht genezende wonden is niet wat we willen. De app herinnert je er elke dag aan dat je voeten even gecontroleerd moeten worden.  

Podo Gelderland

Binnenhaven 69 G

6709 PD Wageningen
 

  • Facebook

Contact

Links

Podo Gelderland is aangesloten bij: