top of page

Lage rugklachten

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?

U heeft pijn in de lage rugregio (tussen onderste ribben en stuitje). De pijn kan geleidelijk of plotseling zijn ontstaan. In het laatste geval wordt vaak gesproken van spit (medische term is lumbago) en straalt de pijn niet verder uit dan tot de knie. Spit neemt doorgaans uit zichzelf binnen een maand af. Wanneer de pijn uitstraalt tot voorbij de knie is er vermoedelijk sprake van ischias (inklemming van de grote beenzenuw) of een hernia (zenuwbeknelling op wervelniveau). Naast pijn kan er dan ook sprake zijn van gevoels- en of krachtsverlies.

Oorzaak

Lage rugklachten komen veel voor en kunnen verschillende oorzaken kennen. Langdurig in dezelfde houding zitten (vaak beroep gerelateerd), stress, zwakke buik- en/of rugspieren en een slechte conditie kunnen bijdragen aan het ontstaan van lage rugpijn. Verkeerd tillen kan ook het begin betekenen van lage rugklachten.


Behandelmogelijkheden podotherapeut

Wanneer er sprake is van een terugkerende lage rugklacht kan de podotherapeut onderzoeken of er sprake is van een afwijkende voetstand en/of een beenlengteverschil. Beide leiden tot een veranderd belastingspatroon van gewrichten en spieren in de lage rugregio. Podotherapeutische zooltherapie is in dit geval van belang.


Wat kan je zelf doen?

Blijf in beweging. Wandelen en zwemmen zijn goede manieren om de betrokken spieren in beweging en daardoor soepel te houden. Oefeningen doen is vaak prettig. Durf je niet goed te bewegen? Vraag dan ondersteuning van een fysio- of oefentherapeut. Zij helpen je verantwoord weer in beweging te komen en kunnen je ook verwijzen naar de podotherapeut wanneer beenlengteverschil en/of een afwijkende voetstand om behandeling vraagt.


Maak een afspraak met je huisarts wanneer[i]

  • je pijn in de rug hebt na een val

  • als je pas een operatie of injectie hebt gehad in je rug

  • als je kanker hebt (gehad)

  • als de klachten na vier weken niet minder zijn geworden.

Neem met spoed contact op met je huisarts of huisartsenpost in de volgende situaties:

  • Je bent duizelig met zweten en hebt het gevoel dat je flauw kunt vallen

  • Je kunt niet meer plassen, terwijl je wel nodig moet

  • Je hebt geen gevoel in je zitvlak en liezen

  • Je hebt plotseling minder kracht in je been (op tenen of hakken staan lukt niet).

 

[i] Deze informatie is afkomstig van thuisarts.nl

bottom of page