Hielspoor
(fascitiis plantaris)

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Bij het opstaan uit bed of uit een stoel voel je scherpe pijn onder de hiel. Deze pijn kan ook uitstralen richting de tenen. De pijn neemt geleidelijk af met de eerste stappen. In het algemeen geldt: hoe hoger de belasting, hoe meer (start)pijn de volgende dag.

Oorzaak
De peesplaat onder de voet is geïrriteerd door overbelasting. Soms wordt op een röntgenfoto een puntvormige bot aangroei aan de hiel zichtbaar. Dat wordt een hielspoor genoemd. De hielpijn tijdens het staan en lopen neemt dan meestal niet af na de eerste stappen na rust.

Behandelmogelijkheden podotherapeut
De podotherapeut geeft rust aan de geïrriteerde peesplaat door de trekbelasting op de peesplaat te beïnvloeden. Hiervoor worden vaak meerdere therapievormen gecombineerd: Medical taping, zooltherapie en advies op het gebied van: schoenen, rekken van spieren, massage en koelen. Indien nodig wordt verwezen naar de fysiotherapeut en/of manueel therapeut.

​Wat kan je zelf doen?
Draag zoveel mogelijk goed passende, stevige schoenen met een goede (veter)sluiting. Vermijd activiteiten die leiden tot meer pijn nadien. Koel de pijnlijke hiel wanneer deze na activiteit (bijvoorbeeld veel lopen) pijnlijk, warm en/of gezwollen is. Masseer de peesplaat door een tennisbal onder de voetboog te rollen. Overgewicht en/of een te snelle sportopbouw spelen soms ook een rol van betekenis.