Verdikking vlak onder knie
(Osgood Schlatter)

Klachtomschrijving / Wat merk je er van?
Pijn onder de knie komt voor bij kinderen in de groei tussen ongeveer het 8e en 15e jaar. Bij langer bestaande klachten ontwikkelt zich op de pijnplek een permanente harde zwelling.

Oorzaak
Tijdens de groei wordt de groeischijf op het scheenbeen, net onder de knie, overbelast. Op deze plaats hecht de kniepees op het onderbeen aan. Bij veel springen (denk aan sporten als volleybal of basketbal) kan de groeischijf geïrriteerd raken. Een afwijkende voetstand kan de klacht in de hand werken, net als overgewicht of korte, zwakke spieren.

Behandelmogelijkheden podotherapeut
Wanneer de voetstand van invloed is op de pijn onder de knie worden podotherapeutische zolen ingezet in combinatie met schoenadvies. In de regel reageren kinderen goed op deze therapievorm en is het zelden nodig om de sportbelasting te verminderen.

Wat kan je zelf doen?
Draag schoenen met een stevige hielkap (ook wel contrefort genoemd). Natuurlijk is het wenselijk om zoveel mogelijk pijn door bijvoorbeeld springbewegingen te voorkomen maar wil je niet minder sporten. Vermijd dan wel zoveel mogelijk overbelasting in de vrije tijd, zoals bijvoorbeeld trampolinespringen of snel trappen op lopen.